Små tanker om barnebøker.

Opprettet den under Tanker om litteratur

 

Det har ofte vært slik i barnelitteraturens verden at forfatteren står i fokus, mens illustratøren sitter litt i kulissene. Heldigvis, forandrer det seg med tidene og illustratøren er nå på vei oppover hånd i hånd med forfatter.

 

Når en barnebok skrives, er det gjerne med en full historie fra A til Å. Så bestemmer man hvilke deler av historien som skal illustreres istedet for å bruke ord, og hva som hjelper historien nå frem til leseren.

 

Det å skrive en barnebok kan ofte virke enkelt, men sannheten er at det er like vanskelig - og noen ganger vanskeligere - enn å skrive for eldre. Hvert ord må velges med omhu, og i tillegg skal man gjerne ha et budskap som flettes inn i de få ordene som er der. Man må bestemme seg for hvilken aldersgruppe man vil skrive for - for det er stor forskjell på 1-3 og 4-6, og om man i hovedsak vil underholde eller informere.

 

Det beste er selvsagt om en bok gjør begge deler - både underholder og informerer!

 

Hva tenker du mest på når du handler inn bøker til de minste? Skal det fenge godt? Er det temaer du vil de skal lære om? Eller er det, ja takk, begge deler?

 

Jeg er litt sånn, ja takk, begge deler... men sånn er jeg egentlig om alt!

 

For akkurat et år siden skrev jeg en bok som heter Julealven som ble forkjølet. Den handler altså om en julealv som tar med seg influensa inn i julelandsbyen rett før jul. Dette var i November, og i februar ble den tatt imot av et forlag! Men, så er det jo slik at vi rundet mars og landet stengte ned, og der satt jeg med en pandemi i boken - det ble liksom litt mye. På toppen av det hele var det permisjoner på alle kanter, og til slutt ble alle nye prosjekt lagt på is.

Det er litt trist, for denne boken var ganske gøyal,og jeg hadde det gøy med å lese den for barneskoleklasser - og barnehager.

Men, tidene forandrer seg som sagt, og jeg er i gang med mitt nye prosjekt i barneverdenen.

Den heter Maja og Schitlupp monstrene.

Den handler altså om Maja, og disse monstrene.... Så får vi se om et år da, hvordan dette gikk!

 

 

 

Vi snakkes,

 

-Liv

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din